viernes, 17 de septiembre de 2010

CAMP SEMÀNTIC SOBRE L'UNIVERS. VOCABULARI

ASTRONOMIA:
L'astronomia és la ciència que estudia l'univers i els cossos celestes o astres. La paraula astronomia prové del grec, de la combinació de la paraula astron (que significa estrella) i nomos (que significa llei).



UNIVERS:
L'Univers és tot, sense excepcions. Matèria, energia, espai i temps, tot el que existeix forma part de l'Univers. És molt gran, però no infinit. Si ho fos, hi hauria infinita matèria en infinits estels. La realitat és ben diferent.L'univers és, sobre tot, espai buit.






BIG-BANG:
La teoria del Big Bang o gran explosió, suposa que, fa entre 12.000 i 15.000 milions d'anys, tota la matèria de l'Univers estava concentrada en una zona extraordinàriament petita de l'espai, i va explotar. La matèria va sortir impulsada amb gran energia en totes direccions.




GALÀXIA:
Són acumulacions enormes d'estels, gasos i pols.A l'Univers n'hi ha centenars de milers de milions. Cada galàxia pot estar formada per centenars de milers de milions d'estels i altres astres.






SISTEMA SOLAR:
El Sistema Solar està format per una estrella central, el Sol, els cossos que l'acompanyen i l'espai que queda entre ells.
Hi ha 8
planetes que giren al voltant del Sol: Mercuri, Venus, la Terra, Mart, Júpiter, Saturn, Urà i Neptú . La Terra és el nostre planeta i té un satèl.lit, la Lluna. Alguns planetes tenen satèl.lits, d'altres no.




SOL:
El sol és un estel situat al centre del Sistema Solar. La Terra i tots els altres planetes del sistema solar giren al seu voltant. Els planetes menors, els cometes i els meteorits també orbiten (fan la volta) al Sol.






PLANETA:

Un planeta és un cos sense llum pròpia (que no és, per tant una estrella) que gira al voltant d'una estrella; que és abastament massiu per tenir forma esfèrica, o quasi esfèrica; i que és l'element principal dins la seva òrbita

Es denomina planeta a cadascun dels cossos que descriuen òrbites el·líptiques al voltant del Sol o, en general, d'un estel. Són planetes del sistema solar: Mercuri, Venus, la Terra, Mart, Júpiter, Saturn, Urà i Neptú. No ho són Ceres ni Plutó, que són considerats planetes nans.

LLUNA:
La Lluna és l'únic satèl·lit natural de la Terra. El seu diàmetre és de 3.475 km i orbita a una distància mitjana de 384.400 km. La seva massa és molt menor que la terrestre, i l'acceleració de la gravetat és aproximadament 1/6 de la de la Terra. La seva superfície està plena de cràters i posseïx una atmosfera molt tènue. Vist des de la Terra, és l'objecte més brillant després del Sol, tot i que realment no brilla, ens reflecteix la llum del sol.


SATÈL·LIT:
Un satèl·lit natural és un qualsevol objecte natural que gira al voltant d'un planeta. Generalment és molt més petit que el planeta i l'acompanya en la seva revolució al voltant del Sol. En el cas de la Lluna, té una mesura semblant a la Terra.



METEORIT:

Un meteorit és un cos celest relativament petit que arriba a la superfície terrestre. A l'espai, aquests cossos reben el nom de meteoroides (petits asteroides que generalment són el resultat de la col·lisió de dos o més asteroides). En entrar en contacte amb l'atmosfera, la fricció de l'aire provoca que el cos s'escalfi, emetent llum i formant un meteor, bola de foc o estrella fugaç.

FORAT NEGRE:

En astronomia, un forat negre és un astre o objecte celeste amb una densitat tal que la seva força gravitatòria és tan forta que la velocitat d'escapament és superior a la velocitat de la llum. El terme "forat negre" no s'ha d'entendre com un "forat" en el sentit usual del terme sinó com una regió de l'espai de la qual res no pot escapar, ni tan sols la llum. Per aquest motiu se'ls anomena "negres".


No hay comentarios:

Publicar un comentario